Njuta eller prestera? Vad ger vika?

Lite tänkvärda ord

De senaste månaderna har jag umgåtts flitigt med en gammal kärlek. Våra möten har varit som mest intensiva under helgerna men vi har även lyckats stjäla en stund under veckorna.
Efter flera års frånvaro har nämligen den skönlitterära boken nu återtagit sin rättmätiga plats i mitt hjärta. Eller ska vi säga öra eftersom jag hellre lyssnar på böcker än läser dem.
Jag, som varit bokmal i hela mitt liv, ersatte för några år sedan min älskade kamrat med poddar, sociala medier och digitalt brus. Saknaden började ge sig till känna för länge sedan men det var inte förrän under årets sommarsemester som jag gjorde slag i saken och bokade in ett tjugo timmars långt rendezvous. (Jag är nog skyldig John Ajvide Lindqvist ett stort tack. Han hade nämligen vänligheten att göra vårt återseende till ett kärt sådant.)
Mitt boklyssnande skänker mig, precis som förr, lugn och glädje. Det öppnar också upp för nya tankar och perspektiv. Att lyssna på böcker är något som jag gör bara för njutningens skull. Inte för att utbilda eller fortbilda mig. Utan bara för att jag verkligen tycker om att läsa god skönlitteratur.
Så i söndags hände något märkligt. En hel helg hade gått utan att jag hade lyssnat på den bok som jag hade påbörjat helgen dessförinnan. Denna upptäckt skulle i vanliga fall bara utgjort en obetydlig fotnot i livets roman men denna söndag lockade den fram ännu en kär gammal vän.
”Bli-färdig” är inte större än en pyssling, snabb som en vessla och pratar både på inandning och utandning. Han ligger på lur i själens mörkare avdelning och på given klarsignal från mitt samvete rusar han ut, drar mig i kjolfållen och smattrar:
”Tjillevippen. Bråttom, bråttom. Snabba på. Bli färdig måste du. Ingen tid att förlora. Snabba på.”
Det finns något både i hans budskap och tempo som manar mig till handling. Oftast innan jag har hunnit överlägga med mig själv. Så även denna gång. Jag sträckte mig därför efter mobilen, letade fram bokappen och skulle just sätta på mig hörlurarna när något inom mig sa:”Stopp ett tag. Vänta nu. Det här bli inte alls bra. Att lyssna på böcker är ju något jag gör för att jag VILL. Inte för att jag MÅSTE. Och så vill jag att det ska förbli. Boken får vila idag.”

Jag lade ner mobilen och i samma stund sprang ”Bli-färdig” tillbaks in i mörkret. Han muttrade besviket och jag visste att, även om han för tillfället var besegrad, skulle det komma andra tillfällen då min invanda iver att prestera skulle vinna över min, något ovana, längtan att njuta. Men inte den här gången.

Med värme
Marie

Fakta om Marie

Marie Bengtsson
Professionell Coach
marie@blimeradu.se
Bli mera du - Sinnesfrid för självkritiska själar
internet: www.blimeradu.se
instagram: https://www.instagram.com/blimeradu
facebook: https://www.facebook.com/blimeradu/ 

Självmedkänsla ett, två, tre - Träningsprogram för självkritiska https://blimeradu.se/webbkurs-sjalvmedkansla/ 

AV: Marie Bengtsson