Visste du att det tar fem positiva omdömen för att balansera upp effekten av ett negativt?

Jo, så är det.

Det har åtminstone psykologiprofessor John Gottman kommit fram till då han har studerat kärleksrelationer. Han menar att varje negativ kommentar som vi fäller om, och till, vår partner behöver kompenseras med fem positiva för att förhållandet ska ha någon chans att såväl överleva som att växa och frodas. Hans tips är därför att vi ska se till att hålla detta konto på plus så att vi alltid har att ta av då de svåra tiderna är ett faktum. Tider då relationen skaver och kärleken utmanas.

Nu tänker jag så här: om detta gäller för vårt parförhållande så måste det vara lika sant för vårt förhållande till oss själva. För varje negativ kommentar vi fäller om oss själva behöver vi således jämna ut med fem positiva.

Oj, oj, oj! Nu kommer du och jag att ha en hel del att göra, inte sant? ;-)

Men istället för att se denna kärleksbombning som ännu ett krävande förändringsprojekt kan vi istället börja närma oss det hela med lättsamhet och humor.

Vi kan till exempel:

  • Varje gång vi GÖR något som vi är bra kan bli ge oss en high five genom att slå den ena handen mot den andra och säga: ”Det där gjorde jag riktigt bra!”
  • Och vid de tillfällen då vi noterar en fin egenskap hos oss själva, det vill säga något som vi definierar hur vi ÄR, kan vi klappa oss på armen och säga: ”Det där uppskattar jag verkligen hos mig!”
  • Och om vi vill utmana oss litet extra kan vi också, när någon berömmer oss, lättsamt instämma med ett: ”Tänk att det tycker jag också.”

Jag vet. Du har också fått lära dig att eget beröm luktar illa. Men jag tänker att du och jag ligger på så mycket minus att det kommer ta tid innan vi blir outhärdligt inbilska. Lååång tid. Så låt oss därför strunta i att vara politiskt korrekta och istället ge oss hän åt ljuvlig självuppskattning,

Med värme
Marie

Du är också välkommen att läsa min e-bok Stabilitet om du vill lära dig mer om att släppa taget.

Bli varm även på insidan i höst!

Webbkursen Självmedkänsla ett, två, tre startar på nytt den 29 september. LÄS MER HÄR!


AV: Marie Bengtsson