Vad har du verkligen fått nog av?

I min skrivbordslåda finner jag ett inplastat bokmärke med fem reflekterande frågor. Bokmärket har legat där i mer än tio år och även om jag har glömt bort dess existens har den första frågan inte fallit ur mitt minne.

  • Vad har du verkligen fått nog av?

är en fråga som väcker, inte bara insikt, utan även motivation. Motivation att förändra tingens ordning. Frågan är dessutom klokt ställd då den utgår från att en förändring kommer ske först när vi VERKLIGEN har fått nog. Vår mänskliga benägenhet att undvika förändring ända tills det kostar alldeles för mycket att vara kvar i status quo är en livssanning som jag har bevittnat i både mitt eget och andras liv. Frågan ”vad har du verkligen fått nog av?” hjälper oss att lägga vår smärta i den ena vågskålen och vår bekvämlighet i den andra för att på så sätt underlätta ett ärligt och modigt svar.

Den andra frågan på bokmärket hänger ihop med den första och lyder:

  • Vilken är den största känslomässiga färdighet som du saknar? Vad skulle den ge dig?

Denna hjälper oss att se hur vi ska klara av att genomföra den förändring som ligger framför oss. Det är genom att fundera på våra inre hinder istället för de yttre som vi sätter oss i förarsätet på vår förändringsresa. När vi sedan, med hjälp av den andra delfrågan, formulerar vinsterna med denna resa får vi också kraft att kicka igång den.

Jag tummar på bokmärket och funderar på hur jag skulle ha svarat på frågorna som trettio-, fyrtio- respektive femtioåring.

  • Trettioåringen skulle ha svarat att hon hade fått nog av att vara ångestfylld och nu behövde bli självsäker så att hon kunde visa världen att hon var något att räkna med.
  • Fyrtioåringen skulle ha svarat att hon hade fått nog av att vänta på lyckan och nu behövde släppa taget om sin längtan efter barn så att hon kunde börja leva ett liv som hon var tillfreds med.
  • Femtioåringen skulle ha svarat att hon hade fått nog av att vara så krävande mot sig själv och nu behövde bli mer tillåtande så att hon blev fri från rädsla och skam.

Och nu idag. Vad skulle jag som sextioåring svara? Jo, att jag har fått nog av mitt alldeles för stora behov av garantier och behöver öka min tillit till att det ordnar sig så att jag kan komma loss med allt det som jag har lust att göra inom ramen för Bli mera du. Ett svar som ytterligare bekräftar det som jag innerst inne vet. Om det är i höst jag kommer loss återstår att se. ;-)

Men nu du? Hur skulle du svara på frågorna:

  • Vad har du verkligen fått nog av?
  • Vilken är den största känslomässiga färdighet som du saknar? Vad skulle den ge dig?

Med värme
Marie

P.S. På onsdag i nästa vecka öppnar jag dörrarna till ”Självmedkänsla ett, två, tre”. Om det är så att du har fått nog av att vara för tuff mot dig själv och för snäll mot andra kan denna webbkurs hjälpa dig att bli en bättre vän till dig själv. Du läser mer om kursen och anmäler ditt intresse HÄR!

Bli varm även på insidan i höst!

Webbkursen Självmedkänsla ett, två, tre startar på nytt den 29 september. LÄS MER HÄR!

……………………………………………………………………….

Bli mera du webb || Bli mera du facebook || Bli mera du instagram

 

 
AV: Marie Bengtsson