Känslor i ränder

Det sägs att barns sorg är randig. Deras förmåga att leva i nuet gör det möjligt för dem att växla mellan djup förtvivlan och sprittande glädje på ett sätt som kan förundra oss vuxna. Våra lager av tidigare förluster och möjliga katastrofer håller oss ofta fångna i sorgens bruna toner under längre perioder. Våra ränder formas inte under en dag utan snarare under en livstid.

Eftersom vår hjärna är skapt att lägga faror och missöden på minnet kan vi, i grunden, inte påverka vårt vuxna förhållningssätt. Men det är ändå möjligt för oss att låta en del av barnens randighet färga av sig nästa gång vårt liv känns som en brungrå sörja av sorg, meningslöshet och ovisshet.

Vi kan då kärleksfullt påminna oss om att det inte alltid känns så här. Att känslor kommer och går. Att de bildar ränder. Förtvivlan kan övergå i hoppfullhet, som kan förvandlas till skuld, som sedan kan ta en sväng in i ilskan för att där omvandlas till passion och stolthet. Bara för att nämna en i raden av de otaliga känslomässiga regnbågar som finns inom oss. Genom att påminna oss om att vädret alltid växlar inombords blir det lättare att bära de grå stunderna men även ta vara på ögonblicket då solljuset lyser igenom.

Vi kan också dra oss till minnes att alla känslor behövs och att de har samma existensberättigande. Om vi skuldbelägger vissa av våra känslor kommer vi ta bort möjligheten till att känna, inte bara den känslan, utan även andra. Precis som de tre färgerna gult, blått och rött utgör grunden för alla de andra kulörerna skapar var och en av våra känslor en gemensam bas för den totala upplevelsen av oss själva och livet. Det är alltså okej att vara arg trots att man älskar, ledsen även om det inte finns ”skäl” för det och känna oro fastän man ”vet” bättre. Det är okej att känna den känsla som uppstår i stunden.

För ett barn är känslor såväl omedelbara som självklara. Låt oss påminna oss om den visheten. Inte bara våra grå dagar utan även alla de övriga.

Och du. Om du vill lära dig mer om att bli mer tillåtande till dig själv i allmänhet och dina känslor i synnerhet ska du titta närmare på min webbkurs i självmedkänsla som startar nu på torsdag den 12 januari. Kursen kostar 3295 kr, du betalar säkert med Klarna, har 14 dagars ångerrätt och kan dela upp betalningen om du föredrar det. Har du friskvårdsbidrag kan du använda detta för att finansiera kursen.

Du läser mer om kursen och registrerar dig genom att klicka på denna länk.

Varmt välkommen in!
Marie

Håll värmen inombords i vinter!

 

 

 

AV: Marie Bengtsson