Ta tag i livet idag och börja en ny livsresa

”Det blev ett möte med eftertanke, skratt, igenkänning och vi fick träna på att bli obekväma för att komma ur det gamla invanda. Så kan det bli för många som lever i ofrivillig ensamhet om man vågar ta steget ut i det okända och möta nya människor.”

Alla har vi känt det någon gång. Utanförskap, osäkerhet och ensamhet i olika situationer och ensam kan man vara på många sätt. Skild, änka, änkeman eller ensam i sitt inre men ändå ha många kontakter.
Vad är det som skett i Sverige de senaste decennierna?
Det känns som om vi blir mer rädda för varandra och talar mindre med varandra. Sällan har man djupare, meningsfyllda samtal och att man delar med sig av sin verklighet både det bra och dåliga. Vi människor är egentligen rätt lika varandra när det gäller känslor oavsett utbildning, boende eller inkomster. Är det all digital teknik som finns när vi sitter bakom skärmarna och gömmer oss eller är det skamfyllt att känna sig ensam och berätta detta för sina medmänniskor.
Det kan vara svårt att erkänna att man är ensam och det är enklare att säga att man är deprimerad. Detta kanske gör att depression och ensamhet kan förväxlas med varandra. Ensamhet kan även ge nedsatt immunförsvar, att känna mer smärta och få ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och en ökad risk för att dö i förtid.
En del får ont i kroppen, huvudvärk, ryggont och får en psykisk ohälsa när man inte kan dela vardagliga tankar och känner att man är själv om detta.

Det är många som lever ofrivilligt ensamma.
Man talar om att det finns ca. 2 miljoner singlar i olika åldrar i landet och ca.300.000 i verkligt utanförskap utan vänner eller familj.
Alla längtar vi efter att bli bekräftade, få kärlek, närhet, beröring, gemenskap och vänner men det verkar bli svårare och svårare och det är inte bra för vår hälsa. Behöver vi snart utbildning för detta?
Många som lever ensamma arbetar för mycket. Längtar till måndagen när man skall jobba igen. En del använder alkohol eller droger för att döva den inre smärtan och ångesten som kan komma.
Rädslan ett hinder
Om man blir singel ofrivilligt och levt tillsammans med någon under många år kan det vara extra svårt att hitta tillbaka till sig själv och våga ta nya kontakter. Den rädsla som människor bär inom sig kan vara ett stort hinder när man ska hitta nya vänner. När jag pratar med många som känner sig ensamma hör jag hur de skapar sina egna hinder. Men vad är det värsta som kan hända när man tar sig ut? Lita på att du duger!
I alla typer av förhållanden, vänner, äktenskap, sambo m.m. har man präglat varandra, ofta under många år. Ingen väntar dock på en när man blir själv och man måste själv ha för avsikt och öppna sig för att träffa nya människor för att kunna gå vidare. Det kan vara svårt att hitta tillbaka till sig själv. Utgå ifrån att människor omkring dig vill dig väl!
Skolan behöver förändras och bli mer medveten om elevers olika behov. Läkemedelsindustrin gynnas och tjänar på att ett samhälle som inte klarar av människans olikheter. Sjukvården behöver förstå att ångest och depression inte alltid behöver botas med piller. Här finns mycket att göra för att spara pengar i vården om man tänker utanför boxen. Det är vars och ens ansvar att bry sig om varandra.
Flockdjur
Människan är ett flockdjur. Vi har alltid behövt hjälpas åt för att överleva och det gäller fortfarande. För att bryta trenden av ensamhet och utanförskap så behöver politiken och alla samhällsfunktioner få upp frågan på agendan. Var och en av oss har en stor uppgift framför sig att ändra attityden mot ensamhet så vårt samhälle skall kännas ännu bättre att leva i. Att bry sig om.
Det är därför jag jobbar med det jag gör och har gjort i 20 år.
Solskenshistorier finns det många
Vi kallar honom Kurt. Han kom ensam efter att ha blivit änkeman med nedböjt huvud och jätteledsen. Hade kört lastbil på utlandet. Efter samtal gick han med oss, fick ett nytt kontaktnät med nya vänner och blev också värd hos oss. Livet vände.

-----------------------------------------------

En kvinna kom med mycket stort motstånd till ett större event en midsommar. Det var väninnan som tog med henne. Det blev bara en gång. Efter att väninnan väntat länge efter midsommareventet för att få med henne hem tog det 1 år innan hon gifte sig med mannen hon träffat.

-Gå på singelträffar och träffa nya människor.
-Träna på att ta bort sina egna hinder.
-Ta första steget till kontakt genom att hälsa, le, småprata och   ha ögonkontakt med andra människor.
Fråga så här: Har vi inte setts förr?


 

Helén Andersson